Wat is osteosarcoom?

Osteosarcoom is de meest voorkomende kwaadaardige bottumor. Karakteristiek voor deze tumor is dat de kankercellen bot produceren. Een osteosarcoom kan in principe in het hele lichaam voorkomen, maar treedt in de meeste gevallen op in de bovenarm of knieregio.

Osteosarcoom ontwikkelt zich meestal rond de metafyse van pijpbeenderen tijdens de groeispurt. De grootste risicogroep zijn kinderen tussen de 10 en 25 jaar. In Nederland zijn dat 15 tot 20 patiënten per jaar. Het komt iets vaker voor bij jongens dan bij meisjes. In 40% van alle gevallen is er geen genezing mogelijk. Vooral wanneer er sprake is van uitzaaiingen zijn de behandelmogelijkheden heel beperkt en zeer intensief.

Van alle kinderen met kanker lijdt ongeveer 3% aan de kwaadaardige botkanker osteosarcoom.

Behandelmogelijkheden

(bron: www.lumc.nl)

De genezingskans van alle patiënten ligt rond de 60%. Geen uitzaaiingen betekent een grotere kans op genezing. Daarnaast zijn ook de plaats waar de tumor zich bevindt, de mate van agressiviteit van de tumor en de reactie op de chemotherapie bepalend voor de genezingskansen.

De behandeling bestaat uit chemotherapie en een operatie. De totale behandeling duurt ongeveer 6 maanden tot 1 jaar. De behandeling begint met gemiddeld 10 weken chemotherapie, dan een operatie waarbij de tumor uit het bot verwijderd wordt en daarna nog een keer chemotherapie gedurende 5 tot 8 maanden.

Bijwerkingen van de behandeling

Ondanks preventieve maatregelen, zijn de bijwerkingen van de behandeling groot. Zeker voor kinderen zijn deze bijwerkingen heel zwaar.

• Schade aan de geslachtsklieren, met een kans op blijvende onvruchtbaarheid.
  • Nadelige effecten op de functie van het hart.
  • Gehoor beschadiging, met name in het gebied van de hoge tonen.
  • Beschadiging van de nieren, waardoor de uitscheidingsfunctie verminderd.
  • Uitval van haar, wenkbrauwen, wimpers, oksel- en andere lichaamsharen. Soms gepaard met gevoelige of pijnlijke hoofdhuid. Dit is een tijdelijke bijwerking.
  • Een vol gevoel, opboeren, zuurbranden, misselijkheid en braken.
  • Remming van de aanmaak van rode en witte bloedcellen.
  • Irritatie, beschadiging of ontsteking van het mondslijmvlies en tandbederf.
  • Tintelend of doof gevoel in de vingertoppen, voetzolen en tenen.