Wie is Loeka?

Geen stoere laarsjes, de sokken niet te hoog en niet te laag opgetrokken, het hoorde precies goed te zitten! Want Loeka zag er graag goed uit. Hij beschouwde zichzelf graag mooi en stoer. Als peuter wist hij al wat hij wel of niet aandeed en de strijd daarover heeft zijn moeder dan ook maar snel opgegeven. Loeka was best een ijdeltuit … Maar wel één met het hart op de goede plaats en een uitgesproken eigen mening; nee was nee en bleef nee bij Loeka.

“Als ik later groot ben … ” dan wilde Loeka uitvinder worden. Samen met een puppy-hondje zou hij in een soort van flat gaan wonen. Een vrouw was voor hem niet nodig.

Een Gespierde Spijker

Op vrijdag 4 november 2005 wordt Loeka geboren, als tweede kind in het gezin Roebbers. Broertje van Juul die op dat moment 15 maanden oud is. Loeka krijgt de bijnaam “Gespierde Spijker” toebedeeld door zijn vader en moeder. Lang en smal van stuk, oranje haren en sproetjes in zijn gezicht. Het zijn de kenmerken van een speciale jongen, heel hard voor zichzelf en zacht voor z’n medemens.

Op de crèche ontmoette hij zijn eerste vriendjes die later ook zijn beste vrienden bleken te zijn. Toen Loeka vier jaar werd ging hij naar de kleuterschool waar hij zich steeds meer ontwikkelde: open, eerlijk en puur.

Na drie jaar kleuteren gaat Loeka naar groep drie, waar hij leerde lezen, schrijven en rekenen. De tekst bij het logo is dan ook met Loeka’s eigen handschrift geschreven. Dit zijn de kleine dingen van Loeka zelf, die we als Stichting Loeka graag mee willen nemen.

Vrolijk, ondeugend en zorgzaam

Op de basisschool was Loeka erg geliefd in zijn klas. Een stoer durfalletje met een lief, zorgzaam en vrolijk karakter. Niet zelden had hij de grootste moeite om uit zijn lachstuip te komen …

Opkomend voor zijn maatje in de klas, trouw aan zijn beste vrienden en graag buiten spelend. Met het geheugen van een olifant. Loeka onthield werkelijk alles en zeker als het om onrecht ging. Daar kon hij niet zo goed tegen.

Loeka en zijn zusje Juul waren twee handen op één buik. Veel samen spelen en echt schaterlachen om de kleinste dingen, voor elkaar opkomen en goed kunnen delen samen. Vele nachten achter elkaar op Loeka’s kamer logeren, blijven kletsen en giebelen totdat ze uiteindelijk in slaap vielen; hele mooie tijden om aan terug te denken.

Genadeloos lot

Loeka zit net in groep vier en zijn achtste verjaardag is gevierd als bij het binnenkomen van zijn eerste rapport blijkt dat hij een beetje af aan het zakken is. Geen normale ontwikkeling bij Loeka.

Niet veel later geeft Loeka aan dat hij pijn voelt in zijn rechterbeen. Zijn ouders gaan uit van groeipijn, niet vreemd bij een jongen van acht. Drie weken later wordt het gezin met verschrikkelijk nieuws overrompeld: hun zoon heeft kwaadaardige botkanker! Een dag later krijgen ze te horen dat het zelfs gaat om een osteosarcoom, een vorm van botkanker die heel moeilijk te bestrijden is.

Zelfs met het blote oog zagen ze de tumor elke dag groeien. Deze vreselijke ziekte nam Loeka’s kleine prille lichaampje helemaal over. De tumor in zijn knie bleef groeien waardoor hij vanaf de eerste dag in het ziekenhuis niet meer kon lopen. Een gezwel boven zijn wenkbrauw zorgde ervoor dat hij een oog nog niet meer open kreeg. Wat een hel die kanker!

Sraar en Christel hebben hun zoon deze ellende moeten zien ondergaan. Wat een pijn heeft deze superheld gehad. Van chemo’s tot katheters en sondes die maar niet bleven zitten. Waar had hij dit in godsnaam aan verdiend?

Van begin tot einde heeft de lijdensweg van Loeka drie maanden geduurd. Ja, hij heeft ontzettend hard gevochten tegen deze ziekte, echt héél hard! Hij wilde niet dood. Want hij kon zijn familie niet missen.

“Ik stop met vechten, want ik kan niet winnen van de kanker”.

Op 21 maart 2014 waren het zijn laatste woorden. Loeka wist toen dat hij ondanks zijn enorme kracht, afscheid moest gaan nemen van zijn familie. Er was geen andere optie meer dan zijn laatste reis te gaan maken. Het gezin is gebroken als zij afscheid moeten nemen van hun megakanjer.

Lees het Dagboek van Loeka’s laatste weg

Loeka in memoriam